Dier van de Week: de gepantserde ridder

Oh ja hoor: het is weer zaterdag!

Dat betekent dat net zoals ‘vroeger’ het ‘Dier van de Week’ wordt aangewezen. Het dier van deze week is:

 

HET GORDELDIER!

 

Gordeldieren (Dasypodidae) of armadillen zijn de enige overlevende familie uit de gordeldierachtigen (Cingulata). Er zijn 21 levende soorten in acht geslachten. De Dasypodidae is een oude familie. Utaetus, een van de eerste gordeldieren, leefde in het Eoceen en leek veel op de huidige soorten.  Alle soorten bezitten een pantser, bestaande uit verbeende huidschilden.

 

Gordeldieren spelen ook een belangrijke rol in de wetenschap.

 

Het gordeldier heeft inderdaad een belangrijke rol in de wetenschap. Dat komt omdat hij bijna altijd universitair is afgestudeerd. Gordeldieren doen onderzoek naar pantsers. De onderzoeksvraag luidt altijd:

 

Hoe kan je jezelf het beste verdedigen als je een klein onderkruipsel zonder snelheid bent? Het antwoord is nochtans ‘met pantser’.

 

Maar niet van metaal, welnee. Men neme een huidschild en laten het verbenen. Zodat het lekker hard wordt. Vervolgens maak je beef met een thug. En wacht je tot hij zijn gun trekt (heus waar, lees zelf maar). Als de kogels van je pantser afketsen, is de test geslaagd en heb je wetenschappelijk aangetoond dat je pantser functioneert. Pas dan mag je jezelf gordeldier noemen, omdat je de hoogste graad in het gordeldierschap hebt bereikt. Werkt je pantser niet, ben je dood en derhalve niet geslaagd. Er lopen daarom nooit gezakte gordeldieren rond. Alle gordeldieren die je tegenkomt zijn dus gordeldier of student Gordeldierschap.

 

Maar niet alle gordeldieren zijn brave studenten. Sommige armadillen gaan het verkeerde pad op en worden jihadist. Dan sluiten ze zich aan bij de Islamitische Pantser Staat. In naam van ‘Armadillus de pantsergod’ plegen ze aanslagen. Ze worden in de volksmond ‘de bomgordeldieren’ genoemd. Ze kruipen onder vijandige voertuigen, zoals buffels en blazen ze op. Dan gaan ze niet naar de gordeldierhemel, want ze overleven dankzij hun pantser de zelfmoordaanslagen meestal. Daar worden ze een beetje depressief van, want zo krijgen ze nooit de 72 gordeldiermaagden.

 

Soms heeft een gordeldier jeuk op zijn lijf. Dan heeft hij gordelroos. Dan wil hij zijn pantser eraf krabben, maar dan is hij een gemakkelijke prooi voor zijn vijanden, dus dat kan hem fataal worden.

 

Dan volgen nu enkele fotootjes van onze gepantserde maatjes:

 

Aaah, de geur van verse insecten.

 

 

Een bomgordeldier.

 

 

Een bomgordeldierbaby al vroeg aan de fles.

 

 

Gordeldierfashion

 

Het gordeldier savoureert een goede nachtrust.

 

 

Hij heeft snode plannen – streken van gordeldieren zijn altijd onder de… je snapt het wel.

 

Kijk eens aan, een duurzame tas met een gordeldier erop. Geef ‘m van katoen.

Leuk tassie hoor

Nog geen reacties

Hoera, en krabbelen maarrr